1 Ajmaq of uil

Geef me de antwoorden
op vragen uit verboden
kennis en dieper weten
waar vergeten namen
en overleden kinderen
steeds hernoemd een
herkansing kregen tot
een van hen overleefde

dertien kinderen baren
de laatste drie overleven
voor even … langer dan
een kleutertijd

 

(stamboom familie Mol)

 

Herkomst en betekenis Arie

Arie is afgeleid van Adrianus. Adrianus is een jongensnaam die ‘inwoner van Adria’ of ‘afkomstig uit Adria’ betekent. Adria ligt in Italië, de Adriatische Zee heeft zijn naam ook aan deze plaats te danken. Het zand langs de kust van de Adriatische Zee is donkergekleurd en de naam Adria wordt daarom in verband gebracht met het Latijnse woord voor donker of dofzwart, ‘ater’.

In de middeleeuwen kwam deze naam naar Nederland, er is al een vermelding uit 988 van een Odriana, maar de naam werd pas echt populair in de vijftiende eeuw. Langzamerhand kwamen er ook vrouwelijke varianten, eerst bij de hoge adel, in de zestiende eeuw ook bij de burgerij.

Geef een reactie